Otvorili Technologické inkubátorové centrum v Prešove

20.02.2004 Celý región

Technologické inkubátorové centrum v Prešove ako projekt tunajšieho Regionálneho poradenského a informačného centra (RPIC) v Prešove slávnostne otvorili 19. ...
Technologické inkubátorové centrum v Prešove ako projekt tunajšieho Regionálneho poradenského a informačného centra (RPIC) v Prešove slávnostne otvorili 19. februára za účasti ministra hospodárstva Pavla Ruska a vedúceho delegácie Európskej komisie v SR Erica van der Lindena. Celkové náklady činili necelých 41 miliónov Sk.

Zo štátneho rozpočtu v rámci Štátneho programu na podporu a rozvoj malého a stredného podnikania išlo na realizáciu projektu 18, 2 milióna Sk, z programu Phare 14, 5 milióna Sk. RPIC získalo ešte ďalšie zdroje v objeme 8, 1 milióna Sk. Hlavný realizátorom stavby bola firma Kedaterm, s. r. o. , Košice.
Centrum ako novovzniknutá sekcia RPIC poslúži vhodnými podmienkami rozvoju inovatívnych technológií, využívaniu výstupov výskumu a vývoja. V opravenej budove bývalej starej prešovskej nemocnice disponuje plochou 900 metrov štvorcových na prenájom pre asi 20 malých a stredných podnikateľov z regiónu Prešova a okolia. Podľa riaditeľa RPIC Jána Hudackého je záujem vstúpiť do centra, už evidujú päť žiadostí. Centrum navyše tvoria viaceré zasadacie miestnosti, učebne.
Rusko na tlačovej konferencii po slávnostnom akte konštatoval, že i napriek napätosti rozpočtu na rok 2004 štát prispeje na prevádzku inkubátorov v celej SR. Generálny riaditeľ Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania Juraj Majtán informoval, že ide o sumu 12, 5 milióna Sk. Inkubátorov je sedem a Linden odporúčal slovenskej strane nielen ich propagovať medzi podnikateľskou verejnosťou, ale aj vytvoriť medzi nimi efektívnu sieť. Veľvyslanec označil za veľmi dôležité, že v oblasti inkubátorov \"SR nasleduje prístup úspešne využitý v členských krajinách únie\".
RPIC Prešov od svojho vzniku v roku 1993 pomohlo asi 10 tisíc podnikateľským subjektom a na ich projekty získalo z Phare 8 miliónov Sk a zo štátneho rozpočtu 2, 7 milióna Sk. Do jeho štruktúry v roku 1999 implantovali Euro-Info Centrum, ktoré doteraz poskytlo služby asi 2200 klientom.

(jj)
 

Vyberte región